Experiment #

banner-web-site_experiment_1

Možná už víte, že v pivu máme rádi každou chvíli něco nového. Rádi Experiment#jeme, a když nám to chutná, tak se s vámi rádi podělíme. Nemůžeme to přece všechno vypít sami. Proto máme pro vás stejně založené, nebo alespoň stejně zvědavé, příležitost ochutnat s námi. Někdy jde o předprodukční várky našich nových piv, někdy o aktuální inspiraci zajímavou surovinou a někdy jenom o momentální nápad.

Na naší facebookové stránce s názvem Spolek šesté pípy nám pak můžete napsat jak vám chutnalo, nebo co bychom mohli změnit.

Každý Experiment# má své jedinečné číslo označované „#„. Níže najdete podrobný popisek toho, který právě ochutnáváte.

Tak zahoďte předsudky a nalaďte chuťové pohárky. Nudit se nebudete!

Děj Bůh štěstí!
sládek Jura


#12,13 Pale Ale

EPM 13° • 5,1 % alc. • 39 IBU

Takovou novinku jsme pro vás ještě neměli. Ve spolupráci s firmou HOP Products, českými prodejci a šlechtiteli chmele, jsme uvařili jedno chmelový speciál s úplnou chmelovou novinkou. Prozatím se jmenuje HP 111, ale brzy dostane svoje jméno. Po chmelu Kazbek jde o další chmel, který má kromě klasických bylinných tónů i citrusové ovoce. Číslo #12 je ve variantě bez studeného chmelení, pokud chcete ochutnat více intenzivní pivo se studeným chmelením dejte si experiment #13 … anebo si dejte oba a porovnejte je. Napište nám jak vám chutná!

#11 IPA/AIPA

EPM 14° • 5,4 % alc. • 65 IBU

KARKULKA (jak ji pracovně říkáme) je odobou experimentů 4 a 5 – Red Rye IPA 14°. Jen barva je trochu světlejší a chmelení jemnější. Opět si vychutnejte vůni a chuť lesního ovoce v borovém lese. Pokud jste měli možnost ochutnat, srovnejte sami a podělte se s námi o preference a postřehy k těmto třem experimentům na našem FB, tweetujte, pište, volejte, textujte nebo nám řekněte osobně v pivovaře. Už dnes se těšíme na scale-up. Těšte se s námi.

#10 Stout/Dry Stout

EPM 11° • 4,5 % alc. • 30 IBU

Tento experiment je příkladem lehčího stoutu, který si zachovává výraznou praženost, černou barvu a hořkost jak z jemného australského chmele Ella, tak i z praženého ječmene. Jeho tělo je méně hutné a ani obsah alkoholu neodradí od konzumace ve větším množství. V chuti dominuje praženost a kramalové tóny jsou jen v pozadí. Hodí se jak pro samotné pití, tak ke kávovým a čokoládovým dezertům, sušenkám, ale lze ho doporučit i k uzeným sýrům a masu.

#9 ESB (English Pale Ale)

EPM 12° • 4 % alc. • 33 IBU

Pivo ESB (Extra Special Bitter) je svrchně kvašený Ale anglického typu, při kterém jsme použili jemné anglické chmely a anglické pivní kvasnice. Barva je polotmavá jantarová a sílou a hořkostí je pivo srovnatelné s ležáky. V chuti a ve vůni v něm naleznete oříškové až sušenkové tóny, mírně ovocná chuť připomíná hruškový koláč nebo hrušková povidla, na pozadí se pak projevují jemné čoládovokaramelové tóny. Pivo je možné vychutnat samostatně při celovečerním popíjení, ale zároveň se hodí pro zapíjení slaných pokrmů.

#8 Saison

EPM 11,9° • 6,3 % alc. • 35 IBU

Belgicky Saison je styl, který nás baví. Když sezónní, tak s bezovým květem. Pivo jsme uvařili v loňském létě a teď na něho přišla řada. Ve vůni a chuti stopy bezového květu, v chuti výrazně pepřové tóny kvasnic.

#7 Fruit beer

EPM 12,2° • 5,7 % alc. • 30 IBU

Melounovy ejlík je letní specialita uprostřed zimy. Uvařili jsme lehký světly ejl a protože byl konec léta, tak jsme vzali jeden velký přezrálý meloun, rozebrali ho přidali. Meloun přidal netradiční ovocnou příchuť a podpořil vyšší prokvášeni. Vznikl tak osvěžující experiment!

#6 Witbier

EPM 13° • 2 % alc. • 28 IBU

Toto je skutečně nevšední experiment. Jedná se pivo typu belgický Witbier, pro který se používá kromě sladu a chmele také nesladovaná pšenice, pomerančová kůra a koriandr. Použili jsme originální odrůdu purpurové nesladované pšenice. Je vyšlechtěná slovenskými a českými odborníky tak, aby obsahovala 20x vyšší podíl přírodních barviv (anthokyany a karotenoidy), které mají pozitivní vliv na organismus. Díky tomu má pivo opaleskující okrovou barvu. Použitý kmen pšeničných kvasnic, výrazný podíl uvedené pšenice a speciální způsob rmutování pomohly tomu, že přestože je pivo uvařeno jako speciál 13°, obsahuje pouhá 2% alkoholu. Nízké prokvašení dává pivu plnost a hutnost. Jeho zbytkový cukr se hodí pro příjemné popíjení k mléčným dezertům, lehkým nebo mladým sýrům nebo k rybím a mořským pokrmům. Nádech pomerančů a koriandru v zimě připomene letní dovolenou třeba někde u moře.

#5 AIPA

EPM 14,5° • 5,4 % alc. • 65 IBU

Základem pětky je stejná mladina (receptura) jako u Experimentu #4, ale jsou použity kvasnice pro anglický typ piva ESB (Extra Special Bitter). Pivo má opět krásně temnou červenou barvu, ale je zajímavé srovnání se čtverku, že anglické kvasnice tolik nezdůrazňují chmelové aroma. Toto pivo se proto zdá trochu drsnější a chmelová chuť je jakoby mírně ulpívající. Toto pivo by si zasloužilo ještě zrát, ale pro srovnání s Experimentem #4 už jsme ho pustili do světa.

#4 AIPA

EPM 14,5° • 5,4 % alc. • 65 IBU

Rubínově červené pivo, kterému pracovně říkáme „Karkulka“ je svrchně kvašený speciál typu Red Rye IPA. Má plné tělo, nižší stupeň prokvašení, velmi výraznou, ale příjemnou hořkost. Komplex amerických chmelů tomuto experimentu propůjčuje zemitě pryskyřičnou až citrusově ovocnou vůni i chuť.Připravte se na hořkou tečku na závěr. Sediment na dně láhve je přirozenou součástí tohoto produktu. Pivo doporučujeme ke stejkům, burgerům a obecně všem červeným masům.

#3 Milk stout

EPM 17,8° • 6,4 % alc. • 29 IBU

Trojka je stout, který jsem už dlouho chtěl uvařit. Jde o styl Sweet Stout, kde je použítý přídavek mléčného cukru – laktózy. Laktózu neumí pivovarské kvasnice prokvasit, proto v pivu beze změny zůstává a hraje kontra k hořkosti a kyselosti použitých sladů. Pivo je jako tekutá mléčná čokoláda, ale mnohem víc osvěžující. Ve vůni sladká čokoláda, v chuti krásně vyvážena hořko-sladko-kyselá chuť. Pivo si vychutnejte samotné nebo se zákuskem.

#2 Belgian Ale

EPM 15,3° • 6,1 % alc. • 35 IBU

Stejná mladina jako u Experimentu #1, ale tentokrát jsme použili kvasnice pro belgický tripel. Pivo není tolik prokvašené, je kulatější v chuti. Určitě zajímavé je srovnaní mezi #1 a #2.

#1 Saison

EPM 15,3° • 6,1 % alc. • 35 IBU

Náši novou řadu značky EXPERIMENT otevírá pivo stylu Saison. Uvařili jsme 100 l stejné mladiny a vyzkoušeli jsme tři různé druhy kvasnic. Tento vzorek je s originálními kvasnicemi pro daný styl. Přestože jde o hodně prokvašené pivo, je pěkně plné po napití a pak osvěžující, suché v dozvuku. Chmelová hořkost ladí s peprnou chutí, kterou přinášejí kvasnice.