O pivech

Zde jsou popsány všechny druhy, které jsme dosud uvařili. Zajímá vás co máme aktuálně na čepu?
Dozvíte se to zde


Představujeme piva Chomout

CHOMOUT - logo - may bock

 

May Bock • Spodně kvašený světlý speciál

Májový Bock je pivo pro uvítání prvních jarních slunečných dní. Silný světlý ležák se sladovým tělem, které vyrovnává přiměřená porce chmele. Ten kreslí stopy citrusů, květin a pravého chmelového aroma. V závěru si chmel povídá s hřejivou stopou alkoholu. Usaďte se na sluncem vyhřáté zahrádce vašeho oblíbeného hostince a užívejte si Apríl a Máj a tak dál …

Parametry: 16,5° – 6,2% obj.alk.

Logo_Horst HORST • Spodně kvašený polotmavý speciál

HORST je z Mnichova. Barva dobře upečeného preclíku, hustá pěna, typická sladová vůně, plné tělo s výrazným kopnutím tmavého sladu. Dlouhý dozvuk pražených lískových oříšků a chmele v závěru. Když z německa, tak kompletně – dva druhy mnichovských sladů a dva druhy německých chmelů. Prost!

Parametry: 13,3° – 5% obj.alk.

CHOMOUT - etiketa PET - desítkaDesítka • Spodně kvašené světlé výčepní pivo

Desítka má být hořká a má zahnat žízeň. Tři druhy sladu a dva druhy českého chmele vytvářejí krásnou kombinaci svěžího, ale hutného těla a hořkosti, která podbízí k dalšímu napití.

Parametry: 10,5° – 3,4% obj.alk. – 31 IBU

Podívejte se na recenzi naší Desítky na stránkách www.pivnirecenze.cz.


Ležák_ALežák
• Spodně kvašený světlý ležák

U ležáku by se mělo dát vydržet celý večer. Ten náš je krásné barvy, plného těla a doplněný vyšší hořkostí. Vaříme ho pro vás ze tří druhů sladu a žateckého poloranného červeňáku, našeho nejlepšího českého chmele.

Parametry: 11,9° – 4,5% obj.alk. – 35 IBU

Zajímá vás jak a kde vzniklo pivo typu ležák?

historie piva
Ležák vznikl náhodou. Byl 5. října 1842. Bavorský sládek Josef Groll uvařil v novém Měšťanském pivovaru v Plzni premiérovou várku piva v novém stylu Bohemia Pilsner. Použil kvasinky spodního kvašení, které si přivezl s sebou z Bavorska. Skombinoval je s českými surovinami jako je žatecký chmel, měkká plzeňská voda a především světlejší slad připravený v nové plzeňské sladovně anglickou technologií. 11. listopadu 1842 byla naražena jeho první várka, která sklidila velký úspěch. V roce 1853 se točilo již v 35 pražských hostincích, v roce 1856 se dostalo do Vídně a roku 1862 do Paříže. Obchodní úspěch vedl k vytvoření ochranné známky Pilsner Bier (Plzeňské pivo).

STYLY PLZEŇSKÉHO PIVA

Plzeňské německého stylu – pivo světlé slámové či zlaté barvy, dobře prochmelené až velmi hořké.

Plzeňské českého stylu – pivo zlaté, plné barvy, středně hořké, ale výrazného aroma.

Plzeňské evropského stylu – pivo sladké, málo prochmelené. Může být vyráběno i z jiného než ječného sladu.

CHOMOUT - etiketa PET - švarcŠvarc • Spodně kvašený tmavý speciál

Máme rádi kávu a tak je náš tmavý ležák jako šálek skvělého espressa. Černý jak noc, s hustou krémovou pěnou, ve vůni pražený slad,v chuti hořká čokoláda a stopy lékořice.

Parametry: 13° – 5 % obj. alk. – 23 IBU

CHOMOUT - logo - bockTmavý Bock • Spodně kvašený tmavý speciál

Bock proslavily pivovary z Mnichova a je ideální pro chladné období. Je to silný ležák barvy tmavého mahagonu s vůni sušené švestky a hořké čokolády. Sladové tělo je vyrovnáno chmelovým dozvukem a stopami alkoholu, který příjemně zahřeje. Vyzkoušejte k tmavému masu, odvážnější zkusí kombinaci s čokoládovým zákuskem.

Parametry: 16,5° – 6,4% obj. alk.


logo_chilli-ipa

Chilli IPA • Svrchně kvašený světlý speciál

Chilli papričky dozrály a vy máte možnost ochutnat, jak ladí s naším pivem. Barva tmavého jantaru s červenými odlesky, ve vůni citrusové a pryskyřičné chmely krásně ladí se stopami chilli. Bohaté chutě amerických chmelů nakonec vystřídá hřejivá plnost chilli. Večery už jsou chladné – zahřejte se s námi.

Parametry: 16,3° – 6,5% obj. alk. – 50 IBU

CHOMOUT - logo - pšeničná IPA

 

2-nd Beersday beer • Svrchně kvašený světlý speciál

Náš narozeninový speciál posunuje hranice. Zkombinovali jsme styl belgického pšeničného piva s hořkostí a voňavou chmelovostí stylu IPA. Čekejte voňavé, hutné a hořké pivo. Bílá barva, ve vůni hořké pomeranče a grep, plné tělo, v chuti koření, citrusy a dlouhý hořký a suchý dozvuk.

Parametry: 15,6° – 7.1% obj. alk. – 36 IBU

CHOMOUT - logo - něžná bára

Něžná Bára • Svrchně kvašený světlý speciál

Kompozici čtyř sladů a kombinaci evropských a amerických chmelů si zamilujete. Jantarová barva, plné tělo, kulatost žitného sladu, ořískové tóny a suchý dozvuk. Typická pravá chmelová hořkost ladí s chutí a vůní citrusů amerického chmele. Pitelné pivo naladěné k dlouhému vychutnávání.

Parametry: 13,3° – 5,5% obj. alk. – 33 IBU

UP AleUP Ale • Svrchně kvašené světlé pivo

Naše Blondýna je ztělesněným snem všech věčných studentů (a studentek). Zaručeně přírodní blond! Lehoučké, svěží a vysportované tělo! Ideální společnice pro horké letní večery, ale také skvělá holka do nepohody. Vězte tedy, že jedna vám určitě stačit nebude!

Parametry: 11,9° – 4.8 % obj. alk. – 30 IBU

chomout-logo-zimni-aleZimní ALE • Svrchně kvašený světlý speciál

Sváteční pivo pro pomalé vychutnávání. Barva dozlatova vypečené vánočky a aroma tropického ovoce. Kompozice amerických chmelů vytváří extra hořkou chuť, která dokonale ladí s dotekem čerstvého zázvoru. Ideální pro vylepšení vašeho trávení.

Parametry: 13,3° – 5.2% obj. alk. – 39 IBU

AAA • Svrchně kvašený polotmavý speciál

American Amber Ale je skvělým úvodem do světa svrchně kvašených piv. Jantarová barva, citrusová vůně a plné tělo doplněné příjemně vyrovnanou hořkostí je idealní k pomalému vychutnávání. Chmeleno načtyřikrát s použitím amerických chmelů.

Parametry: 14° – 5,3% obj.alk. – 37 IBU

Zajímá vás něco víc o výrobě svrchně kvašených piv?

popis výroby
Ale [čti ejl] je druh svrchně kvašeného piva vyráběného s použitím ječného sladu a kvasnic. Tyto kvasnice umožňují pivu kvasit rychle při teplotách nad 15 °C. Pivo tak dostává sladší a plnou chuť. Některá, zejména belgické Ale jsou kvašeny při vyšších teplotách (nad 25 stupňů Celsia), což způsobuje produkci vyšších esterů a často dodává pivu ovocný nádech. U většiny Ale se chmel nepoužívá pouze ve varně, ale je rovněž spařen zvlášť v zařízení zvaném „hopback“. Spaření chmele zajišťuje uvolnění aromatických olejů, které se při varu odpařují, ale brání uvolnění hořkých kyselin, které by pivo činily již nepitelné. Pro tento účel se používají vysoce aromatické chmely zejména z Austrálie, Nového Zélandu a USA. U většiny se rovněž přidává chmel i po ukončení fermentace (tzv.: studené či suché chmelení), kvůli zvýšení chmelové chuti a také pomáhá pivo konzervovat. Existuje celá řada druhů, světlá, červená, hnědá a temná varianta. Mezi svrchně kvašená patří i piva pšeničná, ty se ovšem mezi ale typicky neřadí.

American Amber Ale: Jedná se o Pale Ale s obsahem podílu karamelového sladu, který dodává pivu jantarovou (=ang. amber) barvu obvykle od světle měděné až po světle hnědou. Má více sladovou chuť než Pale Ale, ale žádné pražené tóny jako mají tmavé piva.

CHOMOUT - logo - režná báraRežná Bára • Svrchně kvašený světlý speciál

Varování! Režná Bára je nebezpečně silná a nebezpečně pitelná! Voňavé citrusové plody, osvěžující a plné tělo, dlouhý hořký dozvuk se suchým koncem. A co o ní říka náš americký podsládek David? „Chomout RyePa – a strapping, hopped up golden brew with wry, provocative finish.“

Parametry: 16,9° – 7% obj. alk. – 55 IBU

 

CHOMOUT - etiketa PET - APAAPA • Svrchně kvašený světlý speciál

Hořké letní pivo na žízeň. Barva zralého ječmene, hustá bílá pěna, vůně bílé kůry grapefruitu. Komplexní hořkost je daná použitím pěti různých chmelů a dlouhý chmelový dozvuk vybízí k dalšímu napití pro uhašení žízně.

Parametry: 11,5° – 4.0% obj. alk. – 24 IBU

CHOMOUT - logo - jaryn

Jaryn • Svrchně kvašený světlý speciál uvařen ku příležitosti oslavy narozenin spolumajitele pivovaru a majitele hostince Chomout Jardy Švarce

S Jarynem by se mělo dát vydržet celý život…mnohokrát chmelený vytváří svůdnou kombinaci svěžího ale plného těla.Ten náš je krásné barvy, přirozeně zakalený živými kvasnicemi, podporuje skvělou pitelnost a upřednostňuje chmel! Najdete u nás na čepu nebo na nudistické pláži.

Parametry: 14,9° – 6.0 % obj. alk.

CHOMOUT - logo - stout

Stout • Svrchně kvašený tmavý speciál

Černočerná barva, světle hnědá, krémová pěna s vůní tmavých karamelových sladů a praženého ječmene doplněna krásně suchou chutí – to je náš drsný STOUT. Sedm druhů sladů a originální ostrovní kvasnice. Výborně se doplňuje s tmavým žitným chlebem a kusem uzeného.

Parametry: 5.0 % obj. alk.

CHOMOUT - etiketa PET - pšenkaLetní Pšenka • Svrchně kvašené světlé pšeničné pivo (sezóna jaro/léto)

Naše světlá Pšenka je svěží letní osvěžení, které má dlouhou tradici u našich bavorských sousedů. Banán pro váš nos a hřebíček v chuti, který se krásně snoubí s chmelovým dozvukem. Pivo je přirozeně zakalené živými kvasnicemi plnými vitamínů.

Parametry: 11,8° – 4,2% obj.alk. – 22 IBU

Zajímá vás jak vzniklo pšeničné pivo?

historie piva
Pšeničná piva mají v našich krajích dlouhou historii a dá se říci, že jistou dobu, bylo pšeničné pivo stejně obvyklé jako pivo vařené čistě z ječného sladu. Určitou dobu se dokonce vařila piva čistě pšeničná a čistě ječná. Piva vzniklá ze směsi sladů se začala vařit až později a předpokládá se, že to byl důsledek „smíšeného“ výsevu na polích. Piva pšeničná byla i v Čechách v 15.-17. století dokonce převažující. Pravděpodobně proto, že pro pšeničná piva se převážně používalo svrchní kvašení, jež probíhá při vyšších teplotách, které vládnou po větší část roku. Důvodem jejich ústupu byla pravděpodobně vyšší cena pšenice.

VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA

Pšeničné pivo je takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Barva světlá až slámová, vysoká nasycenost a bohatá pěna. Vůně je také velmi odlišná od toho, co je považováno za standard. Jsou v ní cítit kvasnice, mírná kyselost a mnoho rozličných ovocných vůní, hlavně banán a hřebíček. Chuť pšeničných piv bývá dle regionu původu značně rozdílná a kolísá od nakyslé až po trpkou, nasládlou a ovocnou. Vždy se však konzumentovi dostává zajímavé harmonie chuti, jež je dána právě obsahem pšenice a druhem použitých kvasnic a typu kvašení. Převážně se prodává nefiltrované.

CHOMOUT - logo - psenka zimniZimní Pšenka • Svrchně kvašené polotmavé pšeničné pivo (sezóna podzim/zima)

Tmavá pšenice je další z řady tradičních bavorských piv. Barva světlého karamele, ve vůni banán a v chuti čokoládové tóny se stopami hřebíčku. Pro toto pivo je typická sladko-kyselá chuť bez chmelové hořkosti. Pivo je přirozeně zakalené živými kvasnicemi plnými vitamínů.

Parametry: 12,9° – 5,0% obj.alk.

 

CHOMOUT - logo - singlehopaleSvrchně kvašený světlý speciál

Parametry: 13° – 5.1% obj. alk.
Více o našem seriálu najdete zde.


Summit je chmel od American Dwarf Hop Association vyšlechtěný v roce 2003. Dwarf v názvu znamená, že jde o zástupce chmelů, které jsou šlechtěny tak, aby nebylo třeba tradiční vysoké chmelové vedení. Summit je šlechtěný primárně jako hořký chmel, ale my jsme ho jako obvykle použili pro všech pět přidání. Ve vůni mandarinka, v chuti mandarinka, pomeranč a hodně hořkosti. Ideální na dobré trávení.

Ariana je úplně čerstvou, letošní, novinkou z Německa, vyšlechtěnou ve výzkumném centru společnosti HÜLL z chmelařské oblasti Hallertau. Chmel jsme získali jako jedni z prvních v republice od našeho dodavatele. Ariana je reprezentantkou nového německého šlechtění, které spojuje vyrovnanou hořkost evropského charakteru s ovocnými tóny, které známe spíše z chmelů Nového světa. Ve vůni hruška a citrusy, v chuti ovoce, grep a stopy černého rybízu. Hořkost je typicky evropská, bylinná, pravá chmelová, mohutná, nikoli však ulpívavá. Připravte se na hořké pivo, které skvěle zahání žízeň.
Mosaic je novinka z roku 2012, opět vyšlechtěná firmou Hop Breeding Company. Říká se o něm, že jde o Citru (chmel) na steroidech. Voní po borůvkách, lipovém květu, medu a bezu. Sladký začátek chuti v citusových tónech (grep) střídá lehce pryskyřičná dochuť. Přesněji se asi moc popsat nedá, jde o opravdovou mozaiku chutí. Nás tento chmel hodně baví, a už jsme ho použili do naši další novinky. Jaké? Je to Něžná Bára. Mladší sestra naši Režné Báry
Equinox je novinka z roku 2014 vyšlechtěná firmou Hop Breeding Company ze západního pobřeží USA. Tento chmel, donedávna označovaný jako experimentální klon HBC 366, je ve vůni harmonickou kombinací tropického ovoce, citrusů a bylin. V chuti dominuje svěží pomelo a limetka, v dozvuku najdeme zelený pepř. Citrusové chmely ze západního pobřeží mají nového, vyznamného, konkurenta!
Sorachi Ace byl původně vyšlechtěn v sedmdesátých letech na japonském ostrově Hokkaido pouze pro pivovary Sapporo. Je zajímavé, že jde o šlechtění za použití českého chmele Žatecký poloranný červeňák a anglického chmele Brewer’s Gold. Veřejně byl trh byl uveden až v roce 1990 americkou firmou Virgil Gamage Farms. Sorachi má aroma citrusu a bilého čaje. V chuti jsou za jemnou hořkostí znát tóny citrusů, náznaky kopru a v dochuti kokos. Opravdu chuťově mimořádný chmel … a to nás baví.
Centennial byl vyšlechtěn v roce 1974, ale na trh byl uveden až v roce 1990 a je někdy označován jako super Cascade. Je jedním ze tří takzvaných C chmelů – spolu s Cascade a Columbus. Čekejte typické chmelové západní pobřeží USA – citrusové plody, trochu květin a příjemnou, výraznou, ale vyváženou hořkost. Trochu slunce do naši zimy.
Rakau. Tímto chmelem pokračujeme v novozélandské jízdě a zároveň uzavíráme naši letošní jednochmelovou sérii. Rakau byl poprvé vyšlechtěn v roce 1983 jako součást státního novozélandského programu a znovu uveden na trh v roce 2007. Vůně a chuť vás provedou ovocnou zahradou v čase, kdy dozrávají meruňky a broskve. Hořkost je příjemná a skvěle doplňuje, ale nijak neválcuje, sladké ovoce. Moc příjemné pití.
Nelson Sauvin je první chmel z Nového Zélandu, který bychom vám rádi představili. Byl vyšlechtěn v roce 2000 společností New Zealand HortResearch. Nelson podle novozelandského regionu, Sauvin podle bílého Sauvignonu. Ve vůni je zemitý a ovocně-pryskyřičný. V chuti najdete bílé hrozny a angrešt. Hořkost je vyvážená a jemná.
Mandarina Bavaria je druhý zástupce nově vyšlechtěných chmelů z německého chmelařského institutu Hull. V chuti najdete více ovoce než v posledním Polarisu, kterou doplňuje příjemně ovocná hořkost se stopou mandarinky. 
Polaris. Jsme zpátky v Evropě u našich německých sousedů. Nečekejte citrusové ovoce a připravte se na bylinky a divoké květy. Ve vůni vás přivítá rozkvetlá letní louka plná nektaru. První doušek ukáže slad a hned následně přechází do bylinné hořkosti, která trvá a trvá a trvá… což vás podbízí k dalšímu napití.
Galaxy. Milovníci chmelových piv si přijdou na své. Připravte se v chuti na výraznější hořkost citrusů, dotek meruněk a angreštu. Ve vůni najdete citrusové plody a tropické ovoce. Galaxy je další z řady výrazných citrusových chmelů. Tentokrát z opačného konce světa – Austrálie.
Citra. Léto je tady a my pro vás máme ideální pivko na závěr horkého dne. Lehké tělo a osvěžující citrusy ve všech podobách. Připravte se na příjemnou hořkost kůry citrusového ovoce – grapefruitu, červeného pomeranče a limetky. A jedna sklenka vám stačit nebude.
Challenger je čtvrtý z naší celoroční řady. Tentokrát čekejte něco úplně jiného. Zemitý, kořeněný, klasický chmelový – to je anglický chmel Challenger. Jak jsem slyšel při první ochutnávce – víc takový chlapský než ty naše předchozí. Ve vůni cedrové dřevo, ovocný začátek a dlooooouhý chmelově kořeněný dozvuk.
Simcoe je třetí z naší celoroční řady. Vracíme se zpátky na západní pobřeží Spojených států, kde byl chmel Simcoe poprvé uveden na trh. Ve vůni ho charakterizuje unikátní borovicové aroma s tóny citrusu. V chuti vás potěší příjemná hořkost, která je ideální pro osvěžení v nadcházejícím teplém jarním období.
Kazbek je druhý z naší celoroční řady. Ze Spojených států zpátky do České Republiky. Kazbek je první český chmel, který má výrazný citrusový charakter. I u tohoto pivka držíme skvělou pitelnost a chmel je v popředí. Citrusová, chmelová a borová vůně, v chuti výrazná hořkost podpořená citrusem a borovicovými tóny s dlouhou dochutí.
Amarillo je první z naší celoroční řady svrchně kvašených jednochmelových speciálů typu American Pale ALE. Vyznačuje se skvělou pitelností a upřednostňuje chuť chmele, jež se snoubí s vůní růžového grapefruitu a rozkvetlé louky. Barva zářivě žlutá, jemně zlatavá.