O pivovaru

První stavební úpravy začaly v září 2013 a provoz jsme zahájili 18.8.2014. Pivovar a hostinec najdete v obci Chomoutov, blízko Olomouce, v CHKO Litovelské Pomoraví.

Název pivovaru jsme, jak si určitě domyslíte, odvodili od názvu naší obce.  Chomoutov samotný má dlouhou historii a poprvé se písemně připomíná v roce 1078. Pivovar je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí.

Pivo jsme začali vařit pro sebe, jako domovarníci, tak aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, zvětšili jsme jedenkrát a podruhé už jsme raději postavili opravdový pivovar.  Přesto pořád vaříme doma a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice. Chceme i dál vařit pivo, které bude chutnat nám i vám.

Popis fungování pivovaru

Vaříme tak, abychom zajistili dostatek piva pro pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Běžně máme na čepu šest druhů piva. Naši stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc, Pšenka a minimálně jedno další svrchně kvašené pivo. Další dva druhy zařazujeme podle sezóny a momentální inspirace.

Technologické parametry

Pivovar je vzhledem ke své velikosti umístěn v samostatné budově a všechny technologie jsou v průmyslovém, nerezovém provedení. Rozděluje se na 5 oddělených místností: sklad sladu a šrotovna, varna, spilka, ležácký sklep a stáčírna. Níže vám je stručně představíme:

Sklad sladu a šrotovna

Sklad sladu je v prvním nadzemním patře, kde je i šrotovník. Ten je přes vystěradlo napojen přímo na rmutomladinovou pánev, ve které začíná vlastní proces vaření.

Varna

Tří nádobová nerezová varna se skládá z rmutomladinové pánve, scezovací nádoby a vířivky. Celkový objem vyrážené mladiny je 24 hl, který dál přes chladič čerpáme přímo do spilky.

Spilka

V zachlazené místnosti máme umístěny čtyři klasické, otevřené spilky o celkovém objemu 140 hl. Ty používáme pro primární kvašení všech typů spodně kvašených piv. I když je tato technologie náročnější na čistotu, sanitaci a čas, věříme, že je tou jedině správnou tradiční metodou.

Ležácký sklep

Ležácký sklep je zachlazená místnost, ve které máme šest tanků, každý o objemu 24 hl. Po přečerpání ze spilek, po primárním kvašení, zde pivo leží několik týdnů. V této fázi se utváří konečná chuť piva a tak denně degustujeme. A to nás baví.

Kvašení „svrchňáků“ a stáčírna

Zde, v jedné části, kvasíme svrchně kvašené piva. Tímto prostorově oddělujeme výrobu svrchně kvašených piv, nedochází k míchání kvasnic a zároveň tak zajišťujeme nezbytnou vyšší teplotu pro kvašení „svrchňáků“. Kvasíme tady poprvé v otevřeném CK tanku a poté dokvašujeme v ležáckém tanku.

Ve druhé části, probíhá konečná fáze procesu. Pivo je po ležení v tancích plněno pod ochrannou atmosférou do sudů a dalších obalů. Používáme KEG sudy o objemu 20l, 30l a 50l, s plochým a kombi narážečem. K jejich mytí a stáčení používáme poloautomatickou myčku sudů. Pro PET lahve nebo soudky máme speciálně upravené zařízení.

Další nepostradatelnosti

Vyvíječ páry k ohřevu, jednotka chlazení pro zajištění požadované teploty místností a tanků. Centrem pro řízení celého chodu pivovaru je poloautomatická jednotka s dotykovým panelem.


 

Suroviny

…zde je vše co potřebujeme k vaření. Nic víc, nic míň.

Voda

K vaření používáme upravenou vodu z vodovodního řádu. Svými vlastnostmi je vhodná pro širokou škálu pivních druhů.

Slad

Spolupracujeme s tradičními humnovými sladovnami z okolí. Jsme přesvědčeni, že to je ten nejlepší základ pro chuť našeho piva. Speciální slady pro méně tradiční druhy však nakupujeme od dodavatelů ze zahraničí.

Chmel

Pro každý pivní styl používáme originální chmel. České ležáky chmelíme výhradně českým chmelem, pro svrchně kvašená piva používáme originální zahraniční chmely.

Kvasnice

Každý pivní styl vyžaduje specifický kmen kvasnic. Jenom tak dosáhneme druhově typické vlastnosti daného piva.