Sládkův punč

Chomoutí sladová pecka, nejen pro děcka.

Nápoj plný přírodní energie vařený z čerstvé pivovarské sladiny a ovoněný kořením … aneb co pije sládek o Vánocích. Doporučení: Přidáním rumu zvýšíte tepelný účinek nápoje a zlepšíte jeho punčové aroma.
Složení: voda, ječný slad, ovocná šťáva, koření, cukr

sládkův punč-promo3

… a kdo chce vědět víc …

Sladina je první meziprodukt při vaření piva. Jedná se o sladký nechmelený roztok několika druh cukrů. Vzniká z ječného sladu za pomoci přírodních enzymů, které jsou v něm obsaženy. Sládkův punč je nápoj, ve kterém se uplatňuje charakteristická chuť čerstvé sladiny.

V začátku samotné výroby piva se slad rozmačká a smísí se s vodou. V této směsi se za zvyšující se teploty a vlivem enzymů štěpí v zrně obsažený škrob na zkvasitelné cukry, které přecházejí do roztoku. Tak vzniká sladina. Dalším krokem je vaření sladiny za několikanásobného přidání chmele. Po jedné a půl hodině varu tak vzniká ze sladiny mladina. Následně se mladina zchladí a po přidání pivovarských kvasnic začíná první kvašení piva. Přibližně po deseti dnech kvašení se mladé, tzv. zelené pivo přemístí do ležáckých tanků, kde několik týdnů zraje. Poté se u nás bez jakékoliv další úpravy (filtrace, pasterace) stáčí do sudů a v této podobě ho pijete.

K dostání v hostinci a od 20.11. ve stánku u naší sestřičky Jazz Fresh Cafe na Sokolské ulici v Olomouci. Můžete si také zakoupit sládkův hrníček pro dokonalý požitek z chuti. Přejeme krásný a pohodový advent a příjemné prožití vánočních svátků.