Experiment #

#8 Saison

EPM 11,9° • 6,3 % alc. • 35 IBU

Belgicky Saison je styl, který nás baví. Když sezónní, tak s bezovým květem. Pivo jsme uvařili v loňském létě a teď na něho přišla řada. Ve vůni a chuti stopy bezového květu, v chuti výrazně pepřové tóny kvasnic.

#7 Fruit beer

EPM 12,2° • 5,7 % alc. • 30 IBU

Melounovy ejlík je letní specialita uprostřed zimy. Uvařili jsme lehký světly ejl a protože byl konec léta, tak jsme vzali jeden velký přezrálý meloun, rozebrali ho přidali. Meloun přidal netradiční ovocnou příchuť a podpořil vyšší prokvášeni. Vznikl tak osvěžující experiment!

#6 Witbier

EPM 13° • 2 % alc. • 28 IBU

Toto je skutečně nevšední experiment. Jedná se pivo typu belgický Witbier, pro který se používá kromě sladu a chmele také nesladovaná pšenice, pomerančová kůra a koriandr. Použili jsme originální odrůdu purpurové nesladované pšenice. Je vyšlechtěná slovenskými a českými odborníky tak, aby obsahovala 20x vyšší podíl přírodních barviv (anthokyany a karotenoidy), které mají pozitivní vliv na organismus. Díky tomu má pivo opaleskující okrovou barvu. Použitý kmen pšeničných kvasnic, výrazný podíl uvedené pšenice a speciální způsob rmutování pomohly tomu, že přestože je pivo uvařeno jako speciál 13°, obsahuje pouhá 2% alkoholu. Nízké prokvašení dává pivu plnost a hutnost. Jeho zbytkový cukr se hodí pro příjemné popíjení k mléčným dezertům, lehkým nebo mladým sýrům nebo k rybím a mořským pokrmům. Nádech pomerančů a koriandru v zimě připomene letní dovolenou třeba někde u moře.

#5 AIPA

EPM 14,5° • 5,4 % alc. • 65 IBU

Základem pětky je stejná mladina (receptura) jako u Experimentu #4, ale jsou použity kvasnice pro anglický typ piva ESB (Extra Special Bitter). Pivo má opět krásně temnou červenou barvu, ale je zajímavé srovnání se čtverku, že anglické kvasnice tolik nezdůrazňují chmelové aroma. Toto pivo se proto zdá trochu drsnější a chmelová chuť je jakoby mírně ulpívající. Toto pivo by si zasloužilo ještě zrát, ale pro srovnání s Experimentem #4 už jsme ho pustili do světa.

Stránky: 1 2 3 4