Sládkův punč

Chomoutí sladová pecka, nejen pro děcka.

Nápoj plný přírodní energie vařený z čerstvé pivovarské sladiny a ovoněný kořením … aneb co pije sládek o Vánocích. Doporučení: Přidáním rumu zvýšíte tepelný účinek nápoje a zlepšíte jeho punčové aroma.
Složení: voda, ječný slad, ovocná šťáva, koření, cukr

… kdo chce vědět víc …

Sládkův punč je nápoj, ve kterém se uplatňuje charakteristická chuť čerstvé sladiny. Sladina je první meziprodukt při vaření piva. Jedná se o sladký nechmelený roztok několika druh cukrů. Vzniká z ječného sladu za pomoci přírodních enzymů, které jsou v něm obsaženy.
Na začátku samotné výroby piva se slad rozmačká a smísí se s vodou. V této směsi se za zvyšující se teploty vlivem enzymů štěpí v zrně obsažený škrob na zkvasitelné cukry, které přecházejí do roztoku. Tak vzniká sladina.

… a kdo chce vědět ještě víc …

Dalším krokem je vaření sladiny za několikanásobného přidání chmele. Po jedná a půl hodině varu tak vzniká ze sladiny mladina. Následně se mladina zchladí a po přidání pivovarských kvasnic začíná první kvašení piva. Přibližně po deseti dnech kvašení se mladé, tzv. zelené pivo přemístí do ležáckých tanků, kde několik týdnů zraje. Poté se u nás bez jakékoliv další úpravy (filtrace, pasterace) stáčí do sudů a v této podobě ho pijete. Ochutnat můžete pouze v našem pivovarském Hostinci.