Sládkův punč

 

Stejně jako naše piva, tak i punče jsou vyráběny z přírodních surovin a originálním způsobem. Sladinový punč osloví více milovníky sladkých a voňavých punčů ale také děti, protože je zcela bez obsahu alkoholu. Naopak Pivní punč ve své podstatě již alkohol obsahuje a řadí se spíše mezi sladkokyselé a mírně hořké nápoje. Každý si tak může vybrat co mu vyhovuje.
Představujeme vám naše Sládkovy punče.

SVĚTLÝ PIVNÍ PUNČ
Pivo, které zahřeje.

Svrchně kvašené světlé pšeničné pivo stylu Witbier má dlouhou tradici v Belgii. My jsme ho ohřáli na teplotu 60 °C a ochutili zimním kořením. Nápoj je jemně hořký po chmelu a voňavý po koření. Obsahuje 3,8 % alkoholu ale pokud si chcete tento poměr vylepšit, tak se nebojte přidat vodku.

Složení: voda, ječné a pšeničné slady, pšenice, granulovaný chmel, pivovarské kvasnice, koriandr, pomerančová kůra, třtinový cukr, skořice

Historie tohoto punče se píše od září roku 2017. Po úspěšném nasazení nového piva Pšeničné bílé, které mělo velký úspěch, nám bylo líto se s ním po letní sezóne rozloučit. Proto jsme zkoušeli jak ho zachovat. A tak jsme ho ohřáli, vyladili poměr koření a byla to láska na první pohled. Posuďte sami!

TMAVÝ SLADINOVÝ PUNČ
Chomoutí sladová pecka, nejen pro děcka.

Nealkoholický nápoj plný přírodní energie vařený z čerstvé pivovarské sladiny a ovoněný kořením … aneb co pije sládek o Vánocích. Doporučení: Přidáním rumu zvýšíte tepelný účinek nápoje a zlepšíte jeho punčové aroma.
Složení: voda, ječný slad, ovocná šťáva, koření, cukr

… a kdo chce vědět víc …

Sladina je první meziprodukt při vaření piva. Jedná se o sladký nechmelený roztok několika druh cukrů. Vzniká z ječného sladu za pomoci přírodních enzymů, které jsou v něm obsaženy. Sládkův punč je nápoj, ve kterém se uplatňuje charakteristická chuť čerstvé sladiny.

… a kdo chce vědět ještě víc …

V začátku samotné výroby piva se slad rozmačká a smísí se s vodou. V této směsi se za zvyšující se teploty a vlivem enzymů štěpí v zrně obsažený škrob na zkvasitelné cukry, které přecházejí do roztoku. Tak vzniká sladina. Dalším krokem je vaření sladiny za několikanásobného přidání chmele. Po jedné a půl hodině varu tak vzniká ze sladiny mladina. Následně se mladina zchladí a po přidání pivovarských kvasnic začíná první kvašení piva. Přibližně po deseti dnech kvašení se mladé, tzv. zelené pivo přemístí do ležáckých tanků, kde několik týdnů zraje. Poté se u nás bez jakékoliv další úpravy (filtrace, pasterace) stáčí do sudů a v této podobě ho pijete.


K dostání v hostinci a od 20.11. ve stánku u Jazz Fresh Cafe na Sokolské ulici v Olomouci. Můžete si také zakoupit sládkův hrníček pro dokonalý požitek z chuti. Přejeme krásný a pohodový advent a příjemné prožití vánočních svátků.